Zeefdruk zelf maken

Zeefdruk handleiding – Zelf een zeefdruk maken

Hier laten wij je met behulp van onze handleiding in woorden, beelden en met enige video’s zien, hoe je je eigen zeefdruk maakt. Afhankelijk van wat voor soort materiaal je wilt bedrukken worden verschillende zeefdruk materialen gebruikt. Zelf zeefdrukken!

Momenteel bieden wij 3 verschillende Zeefdruk sets aan. Met deze sets, kun je T-Shirts, papier en karton bedrukken. Natuurlijk, kunnen ook andere materialen worden bedrukt. Wij hebben echter geen pasklare sets omdat er verschillende eisen aan het product gesteld worden voor de uiteenlopende doeleinden. We worden vaak gevraagd of je zeefdrukken echt zelf thuis kan doen. En het antwoord is duidelijk: Ja!  Je hebt weinig materiaal nodig om te beginnen, die bovendien weinig ruimte in beslag nemen. Je gebruikt geen giftige of schadelijke chemische stoffen. Alle producten zijn op basis van water en kunnen thuis worden gebruikt. Onze sets zijn vooral geschikt voor diegenen die weinig ruimte beschikbaar hebben en die graag zeefdrukken willen proberen.

 

Voor zeefdrukken kunnen vele verschillende materialen gebruikt worden bv. papier, karton, stof (bv. T-shirts), leer, plexiglas, metaal, hout en nog veel meer. Als een algemene regel geldt, hoe minder inkt op het materiaal moet worden afgedrukt, hoe fijner het gaas van het zeefdrukraam moet zijn. Zo wordt een T-Shirt meestal bedrukt met grof gaas en papier met zeer fijn zeefdrukraam. Met onze sets kunt je zelf kiezen of je een fijne zeef (voor papier of karton) of een grove zeef (voor T-Shirts) wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat je met onze SDLPRO inkten geen glas of metaal slijtvast kunt bedrukken. Hiervoor heb je speciale drukinkten nodig. Mail ons, en we stellen graag een aangepaste zeefdruk set voor je samen.

Het voordeel van de zeefdruk is vooral de hoge afdrukkwaliteit en de lage kosten bij een gemiddelde en hoge oplage. Zo kan je voor weinig geld al een tas( bv. een jute tas) met een effen print bedrukken. De print is heel stijlvol en duurzaam. De print kan effen maar ook meerkleurig op de meest verschillende materialen gedrukt worden. Je ziet zeefdrukken vaak bij drukkerijen waar men bv. T-shirts bedrukt. Je vindt ze bv. op het gebied van kunst prints, poster afdrukken, en prints op reclameborden, maar ook op vele andere terreinen. De zeefdruk bestaat al heel lang, en Andy Warhol hem pas echt bekend.

Iedereen kan met zeefdrukken starten. Er zijn maar een paar dingen nodig om met deze druktechniek te beginnen. Een voordeel is als je al bekend bent met een grafisch programma zoals Adobe Photoshop of Corel Draw om de positieven voor de zeefdruk voor te bereiden.

Wat is zeefdrukken nu eigenlijk precies? Het principe van zeefdruktechniek is doordruk. D.m.v. fijn zeefdrukgaas wordt de zeefdruk gedrukt. Zeefdruk omdat de template is gemaakt in een gaas. Dit zeefdrukgaas wordt heel strak op zijn plaatst gehouden en verlijmd op een zeefdruk aluminium raamwerk. Het is meestal een uiterst scheurbestendige polyester weefsel. Stel je deze stof als een grof maas weefsel voor. Door deze grove mazen wordt de inkt gedrukt op de ondergrond die je wilt bedrukken. Bij zeefdruk kun je sjablonen zelf maken die met gewoon papier of Plot op folie niet mogelijk waren.

Hoe ontstaat echter deze sjabloon, het eigenlijke ontwerp in dit zeefdrukraam? Het zeefdrukgaas wordt met een lichtgevoelige Foto-emulsie bestreken. Dit laten we dan in het donker drogen en jouw ontwerp kan dan belicht worden met UV. Op de volgende pagina's, leggen we uit hoe dit proces werkt en hoe je zelf kunt belichten. En maak je geen zorgen, het vereist veel minder materialen voor de eerste afdrukken, dan je wellicht denkt. Het hele proces is ook niet zo ingewikkeld.

Hier wordt het zeefdrukraam aan beide zijden met een foto emulsie bedekt met een holrakel.

Als het raamwerk is bedekt, moet de foto emulsie drogen. Dan wordt het ontwerp onder UV belicht. Klik hier om door te gaan naar:

Zeefdruk Handleiding Deel 1 - Zeefdrukmaterialen