Wat is zeefdruk

Zeefdruk is een interessante druktechniek die op veel verschillende materialen kan worden gebruikt. Hieronder beschrijven we precies wat zeefdruk is, waar het wordt gebruikt en hoe je het eenvoudig zelf thuis, of in een zeefdrukatelier kunt maken.

De coating van het zeefdrukraam
De coating van het zeefdrukraam

Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.

Voor de productie van zo' n sjabloon heb je een zeefdrukraam, foto-emulsie, een UV-lichtbron en een grafisch sjabloon nodig, dat helemaal zwart op folie is gedrukt voor de belichting. Het raam wordt dan belicht met behulp van het aangemaakte ontwerpsjabloon.

Met dit volledig belichte raam met een eigen motief, kan het zeefdrukproces dan aansluitend op verschillende materialen worden toegepast.

Het belichten van de sjablonen
Het belichten van de sjablonen

Het klinkt ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. In onze zeefdrukinstructies leggen we je precies uit hoe je jouw eigen zeefdrukafdrukken kunt maken met weinig onderdelen. Hiervoor heb je beslist geen grote zeefdrukmachine nodig. Een kleine druktafel - of zeefraamklemmen kunnen echter handig zijn als je grotere hoeveelheden wilt produceren. De druk kan met weinig apparatuur worden gemaakt, zelfs in kleine ruimtes. Dankzij onze zorgvuldig geselecteerde chemicaliën kun je natuurlijk ook thuis afdrukken. Een gedetailleerde lijst van de zeefdruk onderdelen die je tot in detail nodig hebt, vind je ook in onze zeefdruk handleiding.

Toepassen van zeefdruk

De zeefdruk met kant en klare sjablonen
De zeefdruk met kant en klare sjablonen

Het zeefdrukproces kan worden gebruikt voor het bedrukken van verschillende materialen.

In de kunst wordt vooral papier, karton en canvas gebruikt. Deze grafische zeefdruk (ook bekend als serigrafie) is vooral bekend door Andy Warhol, die veel van zijn kunstdrukken, met weinig hulpmiddelen, direct met de zeefdrukprocedure gecreëerd heeft.

Tegenwoordig vind je zeefdruk op grote schaal, vooral in de textieldruk. Textiel kan handmatig of automatisch in kleine en grote oplagen worden bedrukt. Textiel wordt hier bedrukt met bijvoorbeeld een zeefdruk-carrousel of een grote zeefdrukmachine.

Wat je als beginner allemaal zelf kunt bedrukken:< /h3>
Wat is zeefdruk?
Wat is zeefdruk?

Met behulp van de zeefdruktechniek kunnen zelfs beginners printen op verschillende materialen. De eenvoudigste manier is om op vlakke oppervlakken te printen. Het kan gaan om textiel (shirts, overhemden en andere stoffen), papieren vellen, affiches, kartonnen dozen, metaal, glas, steen, keramiek, zelfs printplaten (uit elektronica). Hierbij is het belangrijk om de juiste inkt en zeef voor de betreffende toepassing te bepalen.

Het belangrijkste hulpmiddel is het bespannen zeefdrukraam. Dit is een houten of metalen frame bedekt met zeefdrukgaas. Deze hebben we bijvoorbeeld beschikbaar in verschillende fijnheden. Het zeefdrukweefsel (ook wel gaas genoemd) is strak gespannen in het frame en stevig gelijmd.

Overzicht van de meest voorkomende gaassoorten

Het gaas is verkrijgbaar in een verschillende gaasdichtheid. Elke dichtheid is ideaal voor elke verschillende toepassing. De gaasfijnheid regelt het opbrengen van de inkt bij de zeefdruk. Een fijne zeef (bijv. 120T) zorgt ervoor dat er weinig inkt opgebracht wordt. Werk je met een zeer grove gaas (43T)wordt er meer inkt opgebracht. Voor de eerste afdrukken op textiel adviseren wij bijvoorbeeld een raam met het gaastype 54T. De eerste afdrukken op papier kunnen worden gemaakt met een zeefdrukraam met gaastype 90T.

Type gaas Toepassingsgebied
24T (zeer grof) Druk met kleefstoffen en zeer dikke pasta's
32T Druk met kleefstoffen en zeer dikke pasta's
43T Druk met witte inkt op donkere textiel
54T Afdrukken op licht, donker textiel en transferpapier (allround gaastype)
64T (fijn) Afdrukken op licht textiel en transferpapier
77T Druk met witte inkt op donkere papier soorten en kartons, textiel
80T Afdrukken op papier, karton en wit textiel
90T Afdrukken op papier, metaal, keramiek
120T Afdrukken op papier, glas, metaal, keramiek en andere gladde oppervlakken
140T (zeer fijn) Afdrukken op papier, glas, metaal, keramiek en andere gladde oppervlakken

In onze zeefdrukinstructies leert je stap voor stap jouw eigen zeefdruk te maken. We laten je ook zien welke zeefdruk onderdelen je nodig hebt om jouw eigen sjablonen te produceren met jouw eigen motieven. Veel van onze klanten hebben thuis al een kleine zeefdrukkerij.

Met onze verschillende zeefdruksets kun je zeer snel en goedkoop starten met zeefdrukken.