Welke zeefdruk rakel heb ik nodig?

Ook al lijkt het kiezen van de beste rakel voor zeefdrukken in eerste instantie niet erg belangrijk, toch is het zinvol om het onderwerp zeefdrukrakels nader te bekijken als je d.m.v zeefdrukken T-shirts of ander textiel wilt bedrukken.

Voor het afdrukken op andere materialen is de soort rakel een factor die de afdrukkwaliteit kan beïnvloeden, ook al is deze minder belangrijk voor beginners.

Factoren voor het kiezen van de juiste rakel
Factoren voor het kiezen van de juiste rakel

Niet alleen de hardheid van het rakelrubber speelt een belangrijke rol. Er moet ook rekening worden gehouden met de vorm en lengte van de rakel. Bovendien heeft het onderhoud na het afdrukken invloed op de duurzaamheid van jouw rakel en dus ook op jouw zeefdrukken.

We delen deze handleiding iets preciezer in om de verschillende factoren voor het kiezen van de rakel te behandelen:

  1. Lengte van de rakel (past de rakel in mijn zeefdrukraam?)
  2. Rakelgreep van hout of metaal (hout = goedkoper, metaal = duurzamer)
  3. Hardheid van de rakel (Wat ga je afdrukken? Textiel? papier of glas?)
  4. Vorm van het rakel rubber
  5. Reiniging en onderhoud

1. De rakellengte

De belangrijkste factor bij het kiezen van de juiste zeefdrukrakel is de lengte. De rakel moet immers perfect in jouw zeefdrukraam passen. Wij bieden rakels aan in verschillende lengtes die perfect zijn afgestemd op onze raammaten.

Als je voornamelijk meerdere kleine motieven in één raam afdrukt, is het raadzaam om de sjabloon af te schermen met een afscheider en kleine rakels te gebruiken. Kleine rakels, bedekt met minder inkt, zijn veel gemakkelijker over een klein oppervlak te trekken dan grote rakels.

Als je een rakel over een groot oppervlak haalt en over een klein motief met weinig inkt, is de rakel moeilijk te verplaatsen, wat leidt tot een ongelijke zeefdruk. Kleine zeefdrukrakels zijn veel gemakkelijker te gebruiken als je met kleine motieven en weinig inkt werkt.

De juiste lengte van de rakel voor jouw zeefdrukraam bepalen:

Zeefdrukraam A4+
In dit raam passen alle rakels tot 26 cm lang, zolang je in portretformaat afdrukt. In landschapformaat kun je gebruik maken van een rakel tot 33 cm.
Zeefdrukraam A3+
In dit raam passen alle rakels tot 33 cm lang, zolang je in portretformaat afdrukt. In landschapformaat kun je gebruik maken van een rakel tot 43 cm.
Zeefdrukraam A2+
In dit raam passen alle rakels tot 43 cm lang, zolang je in portretformaat afdrukt. In landschapformaat kun je gebruik maken van een rakel tot 53 cm.

2. De rakelgreep

Een andere factor bij het kiezen van de juiste zeefdrukrakel is de textuur van het handvat. Als je vele afdrukken maakt, raden wij je aan om aluminium rakelgreep te gebruiken. Deze rakels zijn iets duurder dan houten rakels, maar ze zijn veel duurzamer omdat je ze gemakkelijk kunt schoonmaken.

Verschillende Rakelgrepen
Verschillende Rakelgrepen

Bovendien kunnen de rakelrubbers in de aluminium rakel in een handomdraai vervangen worden. Als een rubber door het grote aantal afdrukken niet meer gebruikt kan worden, kan het gemakkelijk vervangen worden.

De bijpassende rakelrubbers in de verschillende hardheden kun je bij ons op een rol van 3.66 meter kopen. Deze rubbers kunnen dan heel eenvoudig op maat gesneden worden met de rakelschaar.

Wil je het meteen professioneel aanpakken, kun je het beste werken met een ErgoForce rakel. Je beschermt zo jouw polsen en onderarmen met de ergonomische en zeer handige handgreep van aluminium. De vorm van de handgreep maakt hier het verschil. ErgoForce rakels liggen comfortabel in de hand en vergemakkelijken het trekken van de rakel door hun hogere gewicht.

3. De hardheid van het rakelrubber

Voor elke toepassing zijn er geschikte rakelrubbers. De hardheid varieert van 60 Shore (zeer zacht) tot 90 Shore (zeer hard). Zachte rakelrubbers worden gebruikt wanneer de inktlaag heel dik moet zijn. Harde rubbers daarentegen worden gebruikt, wanneer de inktlaag vrij dun moet zijn (zoals bij het bedrukken van glas of metaal).

Rakelrubber
Rakelrubber met driedubbele Shore hardheid 60 / 75 / 60

Als het rubber zeer zacht is, zal de rakel zeer sterk buigen. Als u de rakel onder een hoek van ongeveer 40-45° over de zeef trekt, duwt de zeer scherpe hoek tussen de rakel en de zeef veel inkt door het zeef. Bij een harde rakelrand geeft de rubberen lip niet mee, is de drukhoek minder scherp en wordt er minder inkt door de zeef gedrukt.

Rakelrubbers zijn ook verkrijgbaar met verschillende hardheidsgraden in één streng. Er zijn ook rubbers met een harde kern en twee zachte buitenrubbers. Deze rakel wordt meestal gebruikt in automatische machines en zeefdrukmachines.

Hardheid van het rakelrubber en hun toepassingen

De hardheid van het rakelrubber Toepassingen
60 Shore Zeer zacht rakelrubber voor textieldruk met plastisol-inkten (zeer dikke inktlaag, die boven op het textiel ligt)
70 Shore Zacht rakelrubber voor textieldruk met water en plastisol inkten
75 Shore Medium harde allround rakel voor de meeste toepassingen
80 Shore Voor het bedrukken met water- en oplosmiddelinkten op licht absorberende materialen (bv. papier en karton)
90 Shore Rakel voor zeefdruk met water- en oplosmiddelinkten op niet-absorberende ondergronden (bv. glas, metaal, kunststof)

4. De vorm van het rakelrubber

De vorm van de rubberen lip beïnvloedt ook jouw zeefdruk, ook al is de vorm bij de meeste gebruikers ondergeschikt. Voor de meeste druktoepassingen is een rakel met een rechthoekige vorm voldoende. Andere versies zijn ook mogelijk.

Er is er ook een rakelrubber in V-vorm met scherpe rand. Deze vorm wordt meestal gebruikt wanneer flessen of andere cilindrische voorwerpen direct moeten worden bedrukt. Het rakelrubber in V-vorm geeft veel meer mee en vormt zich veel meer naar het cilindrische voorwerp.

Een afgeronde versie van de rubberen lip zorgt voor een zeer hoge inktdekking, maar dit gaat ten koste van scherpte en detail. Een dergelijke variant wordt gebruikt wanneer grote, weinig gedetailleerde gebieden met de hoogste dekking moeten worden bedrukt.

5. Reiniging en onderhoud

Ga goed met je gereedschap om en je zult er meer plezier van hebben. Dit geldt ook voor jouw zeefdrukrakels. Houd er rekening mee dat het polyurethaan (rubber) van jouw rakel chemicaliën kan absorberen. Dit betekent dat het door verf en reinigingsmiddelen van vorm kan veranderen. Daarom moet je jouw rakel goed schoonmaken, drogen en zorgvuldig bewaren na elke voltooide afdruk. Vooral als je met inkten op basis van een oplosmiddel of agressieve reinigingsmiddelen werkt, moet je de rakel wat laten pauzeren tijdens langere afdruksessies. Het is aan te raden om meerdere rakels bij de hand te hebben en deze vaker te wisselen.

Rakelonderhoud: Hier zie je een slecht voorbeeld ;-)
"Rakelonderhoud: Hier zie je een slecht voorbeeld

Als je elke dag veel afdrukt, moet je elke dag jouw rakel verwisselen. Op de lange termijn bereik je hier niet alleen betere afdrukresultaten mee, maar jouw rakel gaat ook veel langer mee.

Ik geef toe, al deze details voor de juiste selectie van rakels brengen al gauw zweetdruppels op het voorhoofd van beginners. Daarom raden wij het gebruik van onze zeefdrukrakels 70 Shore (medium) aan, omdat dit goede allrounders zijn voor diverse toepassingen.