Deel 1 Zeefdrukmaterialen

De gemakkelijkste manier om te beginnen met Zeefdrukken is met onze Zeefdruk Mini Set. Deze bevatten alle basis materialen die je nodig hebt voor je eerste afdrukken op A4 papier of op T-shirts.

Zeefdruk Set "Mini"
----------------------------
1 Zeefdrukraam A4
1 Zeefdruk Handrakel 26cm
1x 250ml Fotoemulsie
1x 250ml Biologische Zeefreiniger
1x 250ml Zeef ontvetter
1x holrakel
1x Zeefdruk inkt zwart 240ml
1x 240g Foto emulsie Fotostar
1 Kleurspatel
10 Inkjet Zeefdruk folie  A4
1x Zeefdruk Handleiding

Je hebt ook nog nodig: een glazen plaat (in helder glas zonder UV-bescherming) en een halogeenlamp van tenminste 400 watt (in medium en maxi set inbegrepen).

Als je de zeefdruk set ontvangen hebt, moet je eerst het zeefdrukraam afwassen met water. Daarna breng je de ontvetter aan op de zeef met een spons. Wrijf de ontvetter goed in aan beide zijden. Daarna goed de zeef afspoelen met water. Je kunt dit thuis gemakkelijk doen in het bad of met de tuinslang. De ontvetter reinigt de zeef. Door het versturen en inpakken moet de zeef zeer zorgvuldig van stof en andere deeltjes bevrijdt worden. Ook vingerafdrukken worden door het ontvetten verwijderd, omdat zij alleen maar storen tijdens de coating met foto emulsie en problemen veroorzaken tijdens het afdrukken. Het is daarom belangrijk om een schone, goed gedroogde zeefdrukraam te gebruiken, zodat je grafische ontwerp perfect in de zeef kan worden belicht.

Na het coaten kun je de zeef gemakkelijk met een gewone haarföhn droog maken. Droog ook het aluminium goed af zodat er geen waterdruppels meer op het raam of de zeef zitten. Dan pas kun je het zeefdrukraam met “ Fotostar“ bedekken.

Belangrijk: De foto emulsie uit de zeefdruk kit is lichtgevoelig. Als het rechtstreeks in contact komt met natuurlijk licht, dan wordt dit heel slijmerig en kan het niet meer gebruikt worden.Het beschreven coating proces is daarom vergelijkbaar met foto's ontwikkelen, en moet uitgevoerd worden onder geel licht of zeer zwak kunstlicht. In de set vind je een gele lamp. Hier kun je een gewone lamp inschroeven en de emulsie kun je dan zonder problemen gebruiken. Het beste is om in een kamer te werken die je helemaal donker kunt maken, bv. een kelder. Je kunt het coaten van het zeefdrukraam ook s‘ nachts doen, je steekt dan 2 of 3 theelichtjes aan om in het donker het zeefdrukraam te bedekken.

De emulsie wordt aan beide zijden aangebracht met een holrakel. Het raam wordt nu horizontaal opgeslagen in het donker. Bij kamertempatuur droogt de emulsie in ongeveer 3-4 uur.Duurt je dit te lang dan kun je de zeef ook met een föhn drogen. Belangrijk: Dit proces kan niet in daglicht uitgevoerd worden aangezien de foto emulsie in daglicht onmiddellijk onbruikbaar wordt. Werk altijd onder geel licht of een heel zwak kunstlicht. 

Zeefdruk Handleiding Deel 2 - Grafics voorbereiden