Deel 2 Grafics voorbereiden

We komen nu aan bij het creëren van je ontwerp voor de zeefdruk. Je kunt zowel zeer eenvoudige dingen zoals logo's, maar ook zeer gedetailleerde foto’s afdrukken bij een zeefdruk. Maar dit laatste is omslachtiger omdat de afbeeldingen of foto’s in Adobe Photoshop “gerasterd” moeten worden. Effen Vector grafics worden op de gemakkelijkste manier verwerkt. Je kunt ook rechtstreeks het ontwerp op de folie tekenen.

Voor het gemak leg ik hier het belichten uit met een eenvoudig motief. Het is ons eigen Logo dat ik in Photoshop gemaakt heb. Bij de instelling heb ik erop gelet dat het document in A4 is en tenminste 300 DPI is. Als je een nieuw bestand in Photoshop aanmaakt, kunt je de grootte van het bestand boven in de selectie instellen. Zo wordt gewaarborgd dat je motief in de meest optimale resolutie wordt afgedrukt De volgende twee afbeeldingen tonen het ontwerp volledig in zwart gedruktop de zeefdrukfolie. De gebieden die hier in het zwart zijn, zullen later het afdrukbare gebied zijn in het zeefdrukraam.

Printer folies zijn opgenomen in onze sets. Deze zeefdruk folies kunnen met een normale Inkjet- of een laserprinter bedrukt worden. Het is belangrijk dat de printer zo wordt ingesteld, dat hij afdrukt met de hoogst mogelijke kwaliteit op de folie. De beste instelling die je kunt selecteren is: "Foto papier premium" met de hoogste afdrukkwaliteit. Zo kun je er zeker van zijn dat je motief met hoge dekkingsgraad op de folie geprint wordt. Het is belangrijk dat je ontwerp volledig zwart (RGB: 000000) is ingesteld in het grafische programma en ook zo wordt afgedrukt. Je motief moet volledig zwart op de folie gedrukt zijn met als doel dat het motief de foto emulsie op de zeef volledig dekt en beschermd tegen licht. Want na het belichten kunnen alleen de gebieden van de zeef die goed werden beschermd tegen het licht worden gewassen. Alle andere gebieden zijn hard geworden en kunnen niet meer met water uitgewassen worden.

 

Zeefdruk Handleiding Deel3 - Coating van het zeefdrukraam