Deel 5 De eerste Zeefdruk maken

Zorg ervoor dat het zeefdrukraam goed droog is na het wassen. Plak de randen van het raamwerk goed af met de zeefdruk tape. Daarmee voorkom je later bij het bedrukken dat de inkt doorloopt bij de niet gecoate randen. Leg je zeefdrukraam op het materiaal wat je wilt bedrukken en strijk de drukinkt over je ontwerp op de stof. Duw nu in n beweging met wat lichte druk, met de rakel de inkt over de zeef en je motief. Het hele motief moet bedekt zijn met de drukinkt. Dit vergt enige oefening.

De tweede keer trek je de inkt strak over de zeef van boven naar onder. Je rakelt zo verder naar beneden. Dat was al het eigenlijke drukproces. Til het raamwerk op en bekijk het resultaat. Is je motief volledig afgedrukt? Als dat niet het geval is, hebt je waarschijnlijk te weinig inkt in de zeef getrokken. Te veel inkt in de zeef is beter dan te weinig.

Dit zijn slechts de eerste basics. Afhankelijk van wat voor soort materiaal je gaat gebruiken om te zeefdrukken worden verschillende verfijndere zeefdruk technieken gebruikt. Zo gebruik je voor textiel een grof zeef gaas van 43T (voornamelijk voor zwarte textiel) en voor lichte textiel een fijn gaas (64T). Niet-absorberende oppervlakken, zoals glas en metaal worden echter met een zeer fijn zeefdrukraam bedrukt. De print met onze SDLPRO inkt op waterbasis kan gewoon in de lucht drogen. Als de print droog is, leg er dan een strijkpapier over en strijk het gedeelte op de hoogste stand totdat het vocht uit de inkt verdampt. Pas na het strijken is de print machine wasbaar tot 40C.

Heb je desondanks problemen met de houdbaarheid van de print, kun je onze SDLPRO zeefdrukinkt mengen met een verharder. Deze vloeistof wordt gewoon toegevoegd aan de inkt, afhankelijk van het gewicht 1-3 %. Deze verharder in combinatie met het strijken zorgt ervoor dat de zeefdruk op een T-shirt nog beter was bestendig is. Doe eerst een test van je eerste print door de textiel te wassen voordat je textiel gaat verkopen. Er is niets erger dan een ontevreden klant, die zijn Shirts weer terugbrengt omdat de print volledig is verdwenen na het wassen. Om dit te voorkomen bedruk je gewoon een T-shirt, strijk het goed, en stop het in de wasmachine. Controleer dan of de dekking van de print voldoende is. Zo niet, dan kun je het beste onze verharder gebruiken.

Zeefdruk Handleiding Deel 6 - Zeefdrukgaas