Deel 7 De goede zeefdruk inkt kiezen

Er zijn verschillende zeefdruk inkten op de markt voordeverschillende materialen.Er zijn kleuren op waterbasis, kunstofbasis (plastisol), twee-componenten inkten op basis van oplosmiddelen, kleuren voor silicone en keramiek, enz. Voor beginners is het beter om te werken met kleuren op waterbasis. Waarom? Ze zijn zo goed als reukloos, veilig, en drogen in de lucht, ze blijven goed zitten op vele materialen en kunnen door strijken gemakkelijk gefixeert worden zodat textiel tot op 60C gewassen kan worden.

Waarschuwing!: Het voordeel van het laten drogen van inkt op waterbasis in de lucht is tegelijkertijd ook een groot nadeel omdat de inkt niet alleen na de druk op de textiel maar ook tijdens het drukproces in de zeef al droogt. Alle zeefdrukinkten die wij in de laatste zes jaar getest hebben zijn volledig onbruikbaar voor beginners. Vooral Hobby inkten voldoen niet aan wat ze beloven. In de meeste gevallen droogt de zeefdrukinkt in de zeef en maakt zo de zeef volledig onbruikbaar doordat de inkt zich niet meer uit de zeef laat wassen. Alleen agressieve, zelfs gedeeltelijk giftige reinigers, waarvan wij het gebruik afraden bij beginners, kunnen dit verhelpen

Vorig jaar hebben we ons hier meer in verdiept en samen met een chemicus onze eigen Zeefdrukinkt op waterbasis "SDLPRO" ontwikkeld. Deze inkt, met een totaal van 31 kleuren en transparante zeefdruk pasta kan men met pigmenten vermengen, en is zo aangepast dat ze een langer afdruk proces toelaat. Droogt het toch een keer in de zeef, dan kan je het heel gemakkelijk weer reinigen met onze Bio Zeefreiniger. Het grootste voordeel: Onze inkt wordt volledig geproduceerd volgens de Oeko-Tex 100 norm en is sterk gepigmenteerd. Deze inkt blijft goed zitten op verschillende ondergronden zoals: leer, papier, karton en textiel.

Materialen met een gladde ondergrond zoals glas, metaal, gepoedercoat metaal en plexiglas zijn moeilijker te bedrukken. Hier worden tot nu toetweecomponenten zeefdrukinkten, op basis van oplosmiddelen voor gebruikt. De basiskleur moet worden gemengd met een verharder en gedrukt worden binnen enkele uren. We zullen hier binnenkort een nieuwe oplossing op basis van water voor hebben. Spreek ons hier gerust op aan.

In de textiel zeefdruk worden voornamelijk met inkten op waterbasis en kunstofbasis (Plastisol) gewerkt. Plastisol inkt wordt alleen dan gebruikt wanneer een hoge dekking wenselijk is. Vooral zwarte textiel moet worden afgedrukt met inkten die een hoge dekking kunnen bereiken.Plastisol is de inkt met de hoogste dekking, omdat de inkt niet in de stof trekt, maar op de stof blijft liggen. Een groot voordeel van plastisol vergeleken met inkt op waterbasis is, dat deze niet in de lucht opdroogt. Dus een zeef met plastisol kan enkele uren, dagen of weken in de zeef blijven zonder dat de inkt droogt. Dit voordeel is meteen ook een nadeel omdat de inkt indirect gedroogd moet worden. Om te drogen moet de inkt tot 160C verhit worden. Bij zeefdrukken wordt dit met een Flashdryer (stroomdroger)of droog tunnel gedaan. Ook een fixatie met een hete föhn of een straalkachel is mogelijk.

Beginners die lichte en donkere T-shirt willen bedrukken, raden we onze SDLPRO inkt op waterbasis aan, want deze is gemakkelijk te gebruiken en te reinigen, de fixatie kan met een strijkijzer gedaan worden en de dekking is zeer goed op zwart textiel.