Deel 8 Foto Zeefdruk

Het eenvoudigste is om in één kleur te printen. Hier heb je maar weinig materialen voor nodig. Effen prints op T-shirts kunnen zeer winstgevend zijn, gewoon omdat je niet veel materialen nodig hebt en als het thema eenvoudig is, kun je snel hiermee succes hebben. Je hebt eigenlijk alleen een Zeefdruk mini set nodig, waar alle belangrijke materialen al inzitten om met zeefdrukken te beginnen. Wil je meteen meer dan 50 T-shirts bedrukken, dan raden we je een grotere set aan, bv. onze Zeefdruk maxi set.

 

De eenvoudigste manier is om Vector afbeeldingen af te drukken en ook meer kleuren prints zijn mogelijk. Bovendien kunt je bv. kleuren over elkaar afdrukken. Voor elke kleur heb je dan een zeef nodig.Dus twee kleurenprints vereisen twee zeefdrukramen. Ook het afdrukken van foto’s is mogelijk. Hiervoor moet je van een foto eerst een gerasterde afbeelding maken. De grijstinten in een zwart/wit foto worden in een raster ontleed, omdat kleurovergangen van bv. zwart naar wit en alle tinten daartussen in de zeef niet afgebeeld kunnen worden. De zeef heeft maar twee standen: de zeef is open of hij is met een foto emulsie gevuld. Kleurverloop kan daarom alleen worden gemaakt in deze twee standen. In Photoshop kun je dit makkelijk doen.

In Photoshop klik je op : „Afbeelding“ > „Modus “ > „grijswaarde “ en kies vervolgens Afbeelding > Modus > Bitmap. Geef waarden op in het dialoogvenster Raster:> De rasterhoek verwijst naar de oriëntatie van het raster. Voor continutoon- en zwart-witrasters wordt doorgaans een hoek van 45° gebruikt. Door de rasterhoek in te stellen, kun je de foto’s omzetten.

Let op de volgende instellingen voor de verschillende zeef gaasdichtheden.

Grove zeef 43T = 43 draden/cm = 110 draden//inch = ~24 LPI (Lijnen per Inch | Halftonen)

Middelgrote zeef 64T = 64 draden/ /cm = 160 draden//inch = ~35 LPI (Lijnen per Inch | Halftonen)
Fijne zeef 80T = 80 draden/ cm = 200 draden/inch = ~44 LPI (Lijnen per Inch | Halftonen)
Zeer fijne zeef 120T = 120 draden//cm = 305 draden//inch = ~68 LPI (Lijnen per Inch | Halftonen)

De formule is: draden-per inch: 4,5 = optimale LPI Waarde

Zo kun je de juiste LPI waarde voor je zeef vinden. Wilt je nu echter bepalen wat de juiste zeef is voor je afgewerkte halftoon afbeelding, dan kun je het volgende doen:

LPI Waarde van afbeelding x 4,5 = draden/inch

Verklaring van termen: LPI = Lines Per Inch / Lijnen per Inch -

Is een maat voor de raster breedte, d.w.z. de afstand van de raster cellen bij het afdrukken. Hoe hoger de LPI waarde, hoe fijner en scherper een beeld wordt getoond in de print.

Maar wat betekent dat nu specifiek?

In de gecoate zeef zoals al hierboven beschreven, zijn er slechts twee standen:

1. De zeef is met emulsie gevuld (Er wordt in deze stand GEEN inkt door de zeef gedrukt).
2. De zeef is NIET met emulsie gevuld (Er wordt inkt door de zeef gedrukt).

Zo kan kleurverloop bv. van zwart naar wit alleen in een halftoonrastergetoond worden,terwijl een commercieel verkrijgbare inkjet printer de kleur applicatie met een mondstuk kan minimaliseren.