Deel 4 De belichting

Er zijn verschillende manieren om een zeefdrukraam te belichten. De goedkope methode is dat je twee houten blokken bij een Doe-het-zelf winkel koopt en een heldere glasplaat. Leg deze glasplaat op de twee houtblokken en hieronder leg je de belichtingslamp.Leg nu de transparante folie die je met jouw ontwerp bedrukt hebt op de glasplaat. OP de glasplaat en het folie leg je nu het gecoate zeefdrukraam. Het gaas van het raamwerk moet direct contact hebben met de glasplaat. Dus het raamwerk op de goede manier op het glas leggen! Let erop dat ( als je het raamwerk van onder belicht) jouw motief leesbaar (niet in spiegelbeeld)op de glasplaat ligt. Je legt het zo op de folie dat het gaas direct contact heeft met de glasplaat. In het raamwerk leg je nu wat zware boeken zodat zeef, de transparante folie en glasplaat goed met elkaar verbonden zijn. Nu kan de belichting beginnen. Doe de belichtingslamp aan en laat deze 3:30 branden. Schakel de lamp uit, neem het raamwerk eruit en bevochtig het met water. De makkelijkste manier is om met behulp van een eenvoudige spons de zeef aan beide zijden goed nat te maken. Wacht ongeveer 2 minuten en was de emulsie uit je motief.

 

 

Oorzaken van een mislukte belichting:


Het komt voor dat een belichting niet meteen de eerste keer wil lukken. Dat kan meerder oorzaken hebben. We worden vaak geconfronteerd met de volgende fouten:

1. Ik kan mijn motief na het belichten en na het uitwassen wel herkennen, maar ik kan het niet goed of slechts gedeeltelijk uitwassen.

2. De gehele emulsie wast gemakkelijk van de zeef.

Antwoorden:

1. Je zeef is overbelicht. Dit gebeurt omdat je het of te lang belicht hebt of het motief was niet dekkend genoeg op de folie gedrukt. Het gevolg is dat er teveel licht door het motief gedrongen is en daardoor ook andere oppervlakte uitgehard zijn die niet uitgehard hadden moeten worden. Als de folie niet dekkend genoeg is, leg verschillende folies boven op elkaar en lijm deze met transparante tape over elkaar heen. Je kunt ook proberen je printer instelling te optimaliseren. Vaak help het om je printer op fotokwaliteit of hoge kwaliteit te zetten. Ook moet je ervoor zorgen dat jouw ontwerp in het grafische programma echt zwart is (RGB: 000000). Gebruik alstublieft geen zuiver CMYK-zwart.

2. Als alle fotoemulsie zich van de zeef wast, heb je niet lang genoeg belicht, of de glasplaat heeft het UV licht van je belichtingslamp geabsorbeerd. Gebruik altijd geklaard glas zonder UV bescherming.

Zeefdruk Handleiding Deel 5 - De eerste Zeefdruk maken